НАШИ ЂАЦИ У ЛЕТЊОЈ ШКОЛИ ПОДМЛАТКА ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ У БАОШИЋИМА

У смени од 6. до 15. јула 2024. године, боравило је 75 деце основношколског узраста у пратњи 5 васпитача, у Дечијем одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићу, Република Црна Гора. Међу њима су биле и наше три ученице, изабране по критеријумима организатора и реализатора овог путовања, Вера Вучковић, Маја Сворцан и Зоја Буквић.

Како су и обећале, када им је саопштено да су изабране, научена знања и стечене вештине пренеле су својим другарима из разреда.

У оквиру часа одељењског старешине, 11. 9. 2024. године, самостално су припремиле и реализовале презентацију радионичарског типа, која је одушевила и мотивисала присутне. Часу је присуствовала директорка и психолог школе. Осим што су пренеле искуства и демонстрирале научено, са великом страшћу су причале о ангажовању волонтера и плановима да им се придруже!

Када смо пријављивали дозвољен број ђака из наше школе за ово путовање, имали смо проблем да од пуно добре, вредне, хуманитарно освешћене и активне деце одаберемо троје. Одлука о кандидатима донета је једногласно и оне су наше поверење оправдале. Школу су представљале са поносом, а не сумњамо у то да су је представиле у најбољем могућем светлу. Вредно су радиле, биле активне, а успут се дивно провеле са својим вршњацима! Искуство које их је обогатило за цео живот памтиће, верујемо, још дуго. Од свега нас највише радује што су се са дивним утисцима вратиле, мотивисане за нове активности и спремне да посвећено преносе научено.

Како саме кажу вредело је бити вредан, радан и посвећен ђак, па због тога награђен на овакав начин!

Морамо нагласити да то није био домаћи задатак са кампа, нити од нас као њихових наставника, већ чисто њихова воља и жеља да пренесу своје искуство па, како су рекле, можда мотивишу и подстакну још некога да учини исто! Браво и свака частна ентузијазму, поносни на вас три!!!

Овај програм је традиционалан и реализује се од 2006. године а у Дечијем одмаралишту Црвеног крста „Криста Ђорђевић“ (Баошићи, Црна Гора) је на десетодневном одмору боравило преко 1000 деце из Новог Сада.

Захваљујући Граду Новом Саду, односно Градској управи за социјалну и дечију заштиту и Црвеном крсту Србије деца имају прилику да се друже са вршњацима из градова и општина широм Србије. Деци је била на располагању плажа Одмаралишта уз стални надзор васпитача и спасилаца, а непливачима је обезбеђена школа пливања. Радионице у оквиру Летње школе Подмлатка Црвеног крста Србије, реализовали су млади едуковани волонтери Црвеног крста.

Деца су кроз радионице, упозната са организацијом Црвеног крста и њеним основним принципима. Затим су имали прилику да стекну основна знања и вештине из прве помоћи и реалистичког приказа повреда, стања и оболења, као и да се едукују кроз програме: Промоција хуманих вредности, Борба против трговине људима, да учествују у ликовној радионици и друго. Вечерњи сати осим едукативних, били су осмишљени разним садржајима културно-забавног карактера (маскенбал, представе, караоке, квизови), а посебно задовољство за децу представљале су музичке вечери на отвореном које су реализовали волонтери Црвеног крста.

Подели вест